_نویسنده_مسعودپورهادی
برنج: گیلان و مازندران از مهم ترین خاستگاه های کشت برنج در ایران است. از زمان آشنایی گیلانیان با کشت و تولید برنج هیچ مدرکی در دست نیست . می گویند در زمان انوشیروان ، پادشاه ساسانی، برزویه طبیب برنج را از هندوستان با خود به ایران آورده است. از دوره ی سلوکیان،بویژه اشکانیان در محدوده ای که امز جلگه ی گیلان نامیده می شود ، بویژه در شرق سفیدرود ،استقرار یک صورت جنینی پا گرفت و در اواخر دوره ی ساسانی منجر به استقرار یک نظام اقتصادی کارآمدتر، یعنی تولید کشاورزی (کشت برنج )شد .
در اواخر قرن نهم، ظهیرالدین مرعشی در کتاب تاریخ طبرستان و رویان نوشت:« پلا و ماهی اطمعه مردم گیلان است». او مکرر از کشت برنج سخن گفته به طوری که معلوم است که در این زمان برنج به قوت غالب مردم تبدیل شده بود.
ارقام برنج گیلانی حدود صد گونه است و آنها را برحسب بلندی و کوتاهی به سه دسته طبقه بندی می کنند:
1) گروه دانه بلند که عمدتا" به صدری اند. 2) گروه دانه متوسط که به بی نام معروفند. 3) گروه دانه کوتاه که از گونه چمپا هستند.
{-23-}{-23-}{-41-}{-41-}{-23-}
3 امتیاز + / 0 امتیاز - 1391/12/01 - 23:00 در گیلک
دیدگاه
sofiya

زمانی مردم گیلان، بویژه ساکنان جلگه، روزانه سه نوبت برنج می خوردند، حتی در ایام کار در مزرعه بهار و تابستان، دونوبت چاشت و عصرانه را نیز برنج می خوردند. اگر نانی پخته می شد ، از آرد برنج بود، می گویند : با خوردن نان فقط می شود تا آستانه ای در خانه رفت ولی با خوردن پلو تا خراسان (خاستگاه آفتاب) می توان رفت.
نان بوخور بشو تا در آستان پلا بخور بوشو تا خورآستان
تا چهار پنج دهه ی پیش در پاره ای از شهرهای کوچک و روستاها خوردن نان نشانه ی تنگدستی بود. اصطلاح نان خور در این خطه ناسزا و توهین محسوب می شد و بعنوان نفرین به کار می رفت.
بوشو نان بوخور بیمیر: برو نان بخور بمیر.
برنج در نزد گیلانیان ارزشهای بسیار دارد و در فرهنگ مردم گیلان باورها، ضرب المثل ها و حکایتهای فراوانی درباره ی آن وجود دارد.
امروزه در ایران 40گونه پلو چلو ، 18 گونه آش و سوپ ، 22 گونه خوراک، 9گونه دسرو 1نوع سالاد از برنج ساخته می شود.(پرتو:ص29).{-89-}{-89-}

1391/12/1 - 23:07