ساغريسازان بخشي از محله‌ي بزرگ زاهدان است و از جمله محلات قديمي شهر رشت محسوب مي‌شود. در منابع معتبر از جمله قديمي‌ترين نقشه‌ي شهر رشت منسوب به ذوالفقارخان مهندس كه به سال 1249 خورشيدي تهيه شده نام اين محله وجود دارد. در اين نقشه به حمام ساغريسازان، مسجد ساغريسازان، بازار ساغريسازان، گذر ساغريسازان، بقعه‌ي آقا سيدعباس و مسجد و مدرسه‌ي حاج سميع اشاره شده است. همچنين رابينو در كتاب «ولايات دارالمرز ايران» كه در سال 1917 ميلادي منتشر كرده به مناره‌ي مسجد ساغريسازان يا همان گلدسته و بقعه‌ي ساغريسازان اشاره كرده است و اين‌ها بدان معناست كه اين محله و بناهاي ياد شده‌ي آن بيش از يك و نيم قرن قدمت دارد.
اين محله از يك راسته بازار تشكيل مي‌‌شود و در حقيقت دومين راسته بازار رشت است كه در امتداد خيابان بحرالعلوم (شهناز سابق) قرار دارد ولي با احداث خيابان مطهري در سال‌هاي 58-1356، از بخش اصلي بازار رشت جدا شده است. ساغريسازان در انتهاي شرقي بافت قديم رشت قرار داشته و از شمال به محله‌ي خواهر امام، از جنوب به محله‌ي ويشگاهي (گذر فرخ)، غرب به خيابان مطهري و شرق به محله‌ي سرچشمه (كوي رسالت) محدود است.
ساغري در لغت به معني نوعي چرم دباغي شده و نيز نوعي كفش مخصوص علما و طلاب است. بنابراين نام اين محله برگرفته از فعاليت‌هاي صنعتگران و كسبه‌ي آن در قديم بوده (و نزديكي آن با محله‌ي دباغيان نيز بدين دليل قابل توجيه است) ولي امروزه اين راسته به مشاغل ديگري اختصاص يافته است.
هرچند ساخت‌وسازهايي جديد در جاي‌جاي اين محله به چشم مي‌خورد، ولي همچنان اصالت خود را حفظ كرده است و هر كسي در گذر از اين محله فضاهاي قديمي رشت را احساس مي‌كند. هنوز هم بازار ساغريسازان با ابنيه‌ي قديمي و تاريخي يادآور دوره‌ي قديم شهر رشت است. بر اساس تحقيقات انجام شده در سال 1381 محله‌ي ساغريسازان داراي 665/79 هكتار مساحت و تراكم جمعيت آن 198 نفر در هكتار است. اين محله همچنين 3960 دستگاه واحد مسكوني، 1400 باب واحد تجاري فعال، 349 باب واحد تجاري غيرفعال دارد كه از واحدهاي تجاري فعال 8 باب قصابي، 70 باب خواربارفروشي، 23 باب ميوه‌فروشي و 10 باب نانوايي است.
6 امتیاز + / 0 امتیاز - 1392/09/17 - 13:16 در بروبچه های رشت
پیوست عکس:
1358425245.jpg
1358425245.jpg · 1181x787px, 760KB
دیدگاه
sofiya

در اين محله مشاهير و چهره‌هاي علمي بسياري پا به عرصه گذاشته‌ و هركدام تاكنون خدمات ارزنده‌اي به جامعه‌ي بشري ارايه داده‌اند كه از جمله بايد به پروفسور مجيد سميعي، دكتر آذر اندامي و... را نام برد.

قابليت‌هاي فرهنگي و سياحتي
در اين محله آثار و امكنه‌ي قديمي متعددي وجود دارد كه برخي عبارت‌اند از:

‌هاي
اين دو سيد جليل‌القدر از فرزندان امام موسي كاظم (ع) هستند كه زيارتگاه آنان از جمله مراكز مذهبي شهر رشت است. مطابق شجره‌ي موجود، بناي اين بقعه متصل به مسجد است و تنها ويژگي بازمانده از قدمت بنا، درِ چوبي دولنگه‌ي بسيار زيياي آن است كه در كنار محراب مسجد قرار دارد و منقش به آيات قرآني و تذهيبي فوق‌العاده زيباست. تاريخ ساخت اين بقعه كه بر در چوبي آن حك شده 1243 هجري قمري است.


اين مسجد از مساجد قديمي شهر رشت است كه بنا بر آن‌چه روي كتيبه‌ي مرمري گلدسته‌اش حك شده بود، در سال 1246 هجري قمري به دستور حاجي علي تاجر شيرواني بنا شد و بعدها توسط سيدرضي رودباري مرمت گرديد. متاسفانه گلدسته‌ي مسجد پس از زلزله‌ي سال 1369 به بهانه‌ي احتمال فروريختن تخريب شد.


‌ي
اين دو بنا در گذر بين ساغريسازان و محله‌ي خواهر امام واقع است. اين گذر ميدانگاهي وسيع دارد كه در روزهاي عزاداري محرم محل تجمع دسته‌هاي عزاداري مي‌شود. در گذشته مسجد حاج سميع كه به همت خاندان بزرگ سميع احداث شده بود، مدرسه‌اي قديمي در سمت جنوب داشت كه طلاب علوم قديمي در آن درس مي‌خواندند و ساكن بودند و يكي دو تن از پزشكان قديمي نيز در اين مدرسه مطب داشتند. مدرسه‌ي حاج سميع در دوران سلطنت رضاشاه به دبيرستان دخترانه‌ي شاهدخت تبديل شد و پس از انقلاب نيز به‌عنوان مدرسه‌ي علوم ديني براي استفاده‌ي خواهران طلبه اختصاص يافت و متاسفانه در نهايت تخريب شد.


از جمله بناهاي ديگر اين محله حمام حاجي جعفر حج‌فروش يا حمام حاجي است كه به‌دليل اختلافات مالكيتي خوشبختانه تاكنون از تخريب جان به‌در برده و اينك جزو آثار تاريخي به ثبت رسيده است. اين حمام از حمام‌هاي قديمي شهر رشت است كه به‌واسطه‌ي كاشي‌كاري‌هاي خود ارزش بالا و جايگاه خاصي دارد. كاشي‌كاري‌هاي اين حمام تاريخي را مشهدي يوسف كاشي‌ساز در سال 1308 هجري قمري انجام داد كه در آن صحنه‌ي جنگ رستم با ديو سفيد و مناظري از باغ و بوستان و تمثال احمدشاه قاجار و سلاطين قديم ايران به چشم مي‌خورد. خوشبختانه سازمان ميراث فرهنگي هم‌اكنون در حال مرمت اين بناست تا از تخريب بيشتر آن جلوگيري شود.
در سال جاري در حين خاك‌برداري از يك ساختمان قديمي و مخروبه در محله‌ي ساغريسازان كوزه‌اي پر از سكه‌هاي نقره و مسي متعلق به دوران قاجار كشف شد كه اين امر نشانگر قدمت بالاي اين محله از نظر تاريخي و فرهنگي است.

‌ي
ساغريسازان در گذشته از محلات اعيان‌نشين رشت به‌حساب مي‌آمد كه به‌سبب سكونت ساكنانش اعتبار فراواني داشت. از جمله خاندان سميعي در اين محله سكونت داشتند كه از چهره‌هاي شاخص شهر رشت بودند. در حال حاضر ساختماني دوطبقه متعلق به اين خاندان در اين محله وجود دارد كه از نمونه‌هاي شاخص معماري گيلان است.
{-29-}{-29-}{-29-}

1392/09/17 - 13:19
reyhane

لایک

1392/09/17 - 13:34